Intervju med Deeenniis!

Va ju och praoade förra veckan, som ni BORDE veta nu , höhö!

Men vi skulle ju göra en intervju & för att fylla ut bloggen med en massa text - kommer den här!



Gardefalk & co.

Jag praoade i Kalmar, hos ett mäklarföretag – Gardefalk & co. Min handledare hette Stina , men hon var bara assistent så jag hade intervjun med en anställd - Dennis Thörnblom

När han pluggade, gjorde han på ett lite annorlunda sätt om man säger så, han fick jobb, som Stina.. Alltså som assistent direkt & pluggade i Stockholm. Så var tredje vecka åkte han upp till Stockholm & gjorde tentor osv.. Sen åkte han ner till Kalmar, då jobbade han på svensk fastighetsförmedling & jobbade som vanligt där.
Nu har han varit mäklare i nästan 10 år och hade delade meningar med jobbet.

Han säger att för det första så jobbar man sena kvällar och mycket helger. Det är på kvällarna och helger som folk kan ha och gå på visningar.
Alla klarar sig inte på lönen som blir, vissa företag har en grundlön & vissa har företag jobbar bara på permission så vissa mäklare måste ha ett andra jobb, bredvid mäklaryrket för att dem inte klarar sig.
På husen dem säljer, tar dem knappt 5 %, beroende på hur mycket kunden är beredd att ”ge”.
En annan nackdel är att han har sett väldigt begåvade mäklare, eller såna som precis är färdigutbildade, som har MVG i allt osv, som har slutat nästan direkt eftersom att mäklaryrket är mycket krävande.

-”Man måste ha mycket skin på näsan och nästan jaga kunderna, man måste också kunna konkurrera med andra firmor och ev. sänka sin procentsats, man måste också lägga mycket energi på reklam, åka runt och lägga i små brev i folks brevlådor om att dem ska få nya grannar eller bara lite reklam om att vi gör värderingar gratis, för att vara lite bättre än alla andra och kunna skaffa sig fler kunder.

Så en annan nackdel är absolut att det är ganska jobbigt att va mäklare, men måste ha mycket skin på näsan och kunna kämpa och inte ge upp i första taget.

Det finns såklart mycket bra med yrket också. Inom denna firma så kan vi bestämma och lägga upp våra dagar lite hur vill, våran chef säger inte ”idag gör du det och det Dennis, imorgon gör du detta” , utan vill vi ha en visning på lördag kväll, så har vi det.
Vill vi ha ledigt en eftermiddag så tar vi ledigt och jobbar ifatt en annan eftermiddag men kanske har extra mycket att göra då.
Dock kan dagarna vara väldigt långa & jobbiga. Vissa dagar är det fullt och då kanske jag inte hinner med att äta, vissa dagar händer det inget alls. Måndag händer det alltid mycket här, då alla har kollat hus, bestämt sig över helgen och vill prata med en mäklare.
Så dagarna är varierande , men klart dem kan bli långa, en dag med en kvällsvisning kan väl
ta slut runt 8 och på helgen kan det va ungefär samma tider.
Man kan tjäna extremt bra om man bara fokuserar på det!
Ju mer hus & ju mer dyrare hus man säljer, desto mer pengar kommer det in. Men vill man satsa högt så ska man inte jobba i ex. Kalmar utan då är storstäderna bättre” enligt  Dennis.

Han svarade på frågan om hans lön att den va skaplig. Han behöver inte jobba över men har heller inte pengar i överflöd.
Han tycker det är lite synd att det är ganska mycket kontorsjobb, är man sjuk får man inte så mycket gjort eftersom att man måste ha ett speciellt system så det enda man kan göra är egentligen att prata i telefon och så.
Så nej, man kan inte jobba så mycket hemma.

 
Den uppfattningen jag fick var att det va ett ganska roligt jobb, man är mycket med människor, pratar mycket och hjälper människor.
Dock tycker jag att yrket verkar extremt jobbigt och det är väldigt mycket plugg.

En sak jag glömde att nämna va, att assistenten egentligen gör allt.
Det är han/hon som fixar lapparna som sitter i fönsterna, på bankerna osv, det är hon som skriver klart allt och tar bilderna.
Mäklaren gör bara en kladd.
Det är hon som fixar med kontrakt, avtal  & tar emot kunder.
Så mäklaren har egentligen bara visningarna, skriver kontrakt & fixar och donar med kunden.
Tycker såklart att yrket är roligare än va det verkade förut MEN jag känner inte för att plugga i en massa år, sen börja jobba som mäklare, kvällar och helger osv och inte veta att lönen är den bästa.
Nja, lite delade uppfattningar där alltså, så är inte redigt säker på vad jag vill bli.
Men roligt, det verkar det absolut!



Hoppas ni läste ;)?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0